ARTICLE D'OPINIÓ. SEMPRE EN CATALÀ

Aquest es un article d’opinió i Veu Pròpia no te per que compartir les opinions que si expressen. Si vols publicar un article d'opinió escriu a: Veupròpiaterrassa@gmail.com

Veu Pròpia sempre hem reclamat que els catalanoparlants s’adrecin sempre en català als nou vinguts, actitud que creiem imprescindible per a adoptar i aprendre la llengua. L’article que us mostrem a continuació es d’un catalanoparlant conscient que pràctica aquesta actitud, i des de aquí volem felicitar-lo i animar a la resta de ciutadans a seguir els seu exemple.

SEMPRE EN CATALÀ
Jo fa 10 anys que parlo sempre en català a tothom, arreu dels Països Catalans. L’experiència ha estat, sense pal·liatius, extraordinàriament bona! Visc a Barcelona, en un barri on els catalanoparlants nadius som minoria. Però viure en català és possible. M’agradaria compartir algunes de les “normes” i tècniques que utilitzo per sortir-me’n, per si són d’interès per algú.
1. Parlo sempre en català a tothom, responguin com responguin. Només faig excepció amb els turistes. Però tot aquell o aquella que visqui aquí, fins i tot si acaba d’arribar –corregeixo: sobretot si acaba d’arribar, només em sentirà parlar català des del primer dia.
2. Mai comento ni dic res sobre la llengua que els altres parlen, els altres que parlin el que vulguin, mentre a mi em respectin la meva llengua. Ni tan sols els animo a que parlin català, deixo que siguin els fets que parlin per mi.
3. Quan algun foraster prova de parlar català, segueixo parlant normal com si res. No l’adulo dient falsament que el parla molt bé, ni tan sols comento el fet. Sembla contradictori, però he comprovat que aquesta és la millor resposta. En canvi si en faig escarafalls, això tendeix a avergonyir-lo i de seguida ho deixa córrer i torna al castellà. Lògic: fent-li festes només demostraria que, de fet, no és una cosa normal per mi! A més, a ningú no li agrada ser un ninot de fira...
4. No m’enfado mai, ni discuteixo mai el meu dret a parlar català. Els drets no es discuteixen, s’exerceixen. Si algú m’intenta provocar, una sortida molt útil en aquest sentit és dir senzillament: “Si tu ho dius...” seguida del silenci. Ah, i sobretot, mai discuteixo en castellà el meu dret a parlar català: fer això és haver perdut la discussió abans de començar!!!
5. No tolero els ”intèrprets” ni els intermediaris. Ja sabeu: aquells que quan et senten parlar en català amb un immigrant es fiquen pel mig i et critiquen o els tradueixen el que dius al castellà, tots cofois de ser més simpàtics, “oberts i solidaris” que tu. Amb aquesta gent sí que no tinc cap mena de mirament, i els faig saber –sempre sense enfadar-me- que jo ja em defenso tot solet pel món, o que aquesta conversa és entre l’altre i jo i que em sembla una falta de respecte que el tractin de poc intel·ligent. La immensa majoria de les vegades, el “traductor espontani” ho deixa córrer, i l’immigrant ho agraeix: probablement no dirà res, però somriurà mentre ignora al “salvador” espanyolista. No és broma, proveu-ho!
6. Quan algú em diu que no entén el català, responc amb una senzilla pregunta, i sempre amb amabilitat: “Per què?” Això normalment trenca totes les defenses, és probablement la primera vegada que li ho pregunten així sense embuts. Els únics que es solen ofendre són els anticatalans: en aquest cas, els dic adéu i que ja trobaré un altre bar, botiga o el que sigui on la gent sigui més educada. Pel que fa als que realment no entenen el català perquè porten poc temps aquí o no han tingut oportunitat d’estar-hi en contacte, normalment responen explicant-ho amb naturalitat. I aleshores la meva resposta, en català sempre, és “tranquil, ja l’aniràs entenent, és molt fàcil”, o alguna cosa per l’estil, i un somriure. I aleshores segueixo amb allò que havia començat –demanar un cafè o el que sigui- acompanyat de gestos. I ho repeteixo tantes vegades com cal, sempre sense enfadar-me: la immensa majoria de la gent m’acaba entenent o crida algú que m’entengui. Quan això passa, no m’oblido mai de despedir-me amablement del nouvingut. Si més no, així aprèn les seves primeres paraules en català: “adéu i gràcies”!


Doncs aquestes són les meves normes o guies generals per poder sobreviure en català. A mi em van força bé, espero que a algú li puguin ser útils.

Gon Saga

3 comentaris:

Jordi ha dit...

Em sembla molt bé com actues. M'has donat alguna bona idea

ithaca ha dit...

Estic d´acord amb tot el que fas menys en un punt, jo sí que, sense grans lloances però sí amb satisfacció, felicito al no catalano parlant pel seu català. Bàsicament perquè quan comences, i la veritat es que mai acabes, a apendre a parlar una altra llengua sempre agrada saber que el teu nou cercle social al carrer, amics, comerciants... t´entenen i opinen en vers el teu progrès, ho sé perquè jo mateixa he estat en aquesta situació més de tres cops, al natius no els hi costa re, en canvi als nouvinguts els reconforta molt. El fet que tingués que ser un fet normal ja s´entèn, per aixó están aprenent a parlar català.
Per la resta et felicito per la teva persistència i tenacitat, jo a vegades encara canvío...
Bon Nadal i Any Nou 2009!

paco ha dit...

És força complicat respondre a aquesta tesis. Si repassem, encara que sigui lleugerament, la història genocidi d'espanya envers Catalunya ens adonarem de l'absència de col•laboració dels sectors de poder dels territoris que anomeneu. Si això ha estat així en el passat, en l'actualitat la zona Valenciana i l'Aragó no podem esperar suport a projectes de segregació.
Aquests dies, ha quedat clar, amb l'episodi "Serrallonga" com van acarnissar la població civil per eliminar a qui li feia nosa. En Josep Mª Torras i Ribé, en "Felip V Contra Catalunya", repassa episodis que son fotocòpies d'agressions d'un segle abans i per sobre de tot en 1713, on en "Patiño" i el duc de Pópuli tallaven colls i els penjaven a les places.
Vull dir que han tingut segles per estructurar's-hi i donar-nos respostes, poc objectives a qualsevol gestió nostra poc afortunada, posem pel cas les extres del cotxe d'en Benach i el cas del Carmel. Nosaltres hauríem de donar a conèixer al mon, tot allò que ens agreuja per iniciativa d'espanya: L'espoli fiscal sostingut en el temps: 19.000 mil. d'€ 2007, infrastructures que no recullen les necessitats, RENFE línia Puigcerdà, embussament sistemàtic de carreteres cada dia de la setmana, mati i tarda. Com pot ser competitiu un transport circulant a Barcelona amb altre en territoris més àgils, és una mostra.
Nosaltres hem de procedir a estendre l'opinió de que els catalans i catalanes haurem d'emigrar si, per molt de temps depenem d'espanya. Sabem que hi han serveis socials a Andalucia, Extrmadura, Castilla La Mancha que financem nosaltres i que nosaltres no els tenim: Permís de circulació de 1ª, viatges gratuïts de 15 dies a jubilats, subvencions per rehabilitació de façanes d'habitatges a fons perdut, corrupció generalitzada en el PER, Nombre de funcionaris, Què gestionen? Els jubilats de Madrid tenen el cine subvencionat cada dia i solament els hi costa un €.
En els últims dies hi ha un front obert respecte de les despeses en promoció del català. Una resposta nostra hauria d'estar exigint la publicació de les despeses en la promoció del castellà però qui ho fa? Be, aquests dies ha quedat clar que, a més a més, els espanyols no ens deixen de pujar al mateix Bus que ells i si ens deixéssim hauríem d’anar-hi de peu i al racó. Hi ha dubte de que un català, catalana no podrà ser mai president d'espanya? Reru